Пријава     Регистрација    

српски serbian srpski english ufl

cosak

Најуспешнији такмичар из математике свих времена: Теодор фон Бург

Teodor

Теодор фон Бург је освојио своју четврту златну медаљу на Међунардним Математичким Олимпијадама (ММО). У 53 година дугој историји постоје још само три особе којима је ово пошло за руком. Међутим, Теодор је још као мали освојио једну бронзу и једно сребро и са укупно шест одличја обезбедио себи статус најбољег такмичара свих времена.

Најславнији математичари данашњице су бивши учесници олимпијада. Листа оних који су раније побеђивали на ММО садржи имена 11 освајача Fields-ове медаље и још око 20 освајача најпрестижнијих научних признања из математике и рачунарства. Листа оних који су освојили шест медаља и четири злата садржи само једно име: Теодор фон Бург.

О олимпијадама

Међународна математичка олимпијада је најпрестижније интелектуално такмичење које постоји у свету. Свака земља шаље својих шест најбољих математичара млађих од 19 година.

Такмичарски део траје два дана. Сваког дана учесници добијају по три задатка за која на располагању имају 270 минута. Такмичење је индивидуално, и учесници немају право да користе калкулаторе, компјутере и књиге. Сваки од шест задатака се бодује оценом од 0 до 7 поена. Најуспешнијима се додељују медаље: \( \frac1{12} \) најбољих добија златну, \( \frac{1}6 \) сребрну, а \( \frac{1}{4} \) бронзану медаљу.

Задаци који се задају на овим такмичењима су много тежи од регуларних задатака које ученици срећу у школи. Неки од задатака могу озбиљно да намуче и универзитетске професоре. Ако желите да видите шта су ове године решавали такмичари, погледајте текстове и решења задатака са 53. ММО.

Теодорови успеси

  • 2007 Вијетнам: Бронзана медаља (19 поена)
  • 2008 Шпанија: Сребрна медаља (27 поена)
  • 2009 Немачка: Златна медаља (34 поена)
  • 2010 Казахстан: Златна медаља (37 поена)
  • 2011 Холандија: Златна медаља (30 поена)
  • 2012 Аргентина: Златна медаља (38 поена)

cosak
cosak cosak