Log In     Register    

српски serbian srpski     english ufl

cosak

Najuspeshniji takmichar iz matematike svih vremena: Teodor fon Burg

Teodor
 

Teodor fon Burg je osvojio svoju chetvrtu zlatnu medalju na Medjunardnim Matematichkim Olimpijadama (MMO). U 53 godina dugoj istoriji postoje josh samo tri osobe kojima je ovo poshlo za rukom. Medjutim, Teodor je josh kao mali osvojio jednu bronzu i jedno srebro i sa ukupno shest odlichja obezbedio sebi status najboljeg takmichara svih vremena.

Najslavniji matematichari danashnjice su bivshi uchesnici olimpijada. Lista onih koji su ranije pobedjivali na MMO sadrzhi imena 11 osvajacha {w Fields}-ove medalje i josh oko 20 osvajacha najprestizhnijih nauchnih priznanja iz matematike i rachunarstva. Lista onih koji su osvojili shest medalja i chetiri zlata sadrzhi samo jedno ime: Teodor fon Burg.

O olimpijadama

Medjunarodna matematichka olimpijada je najprestizhnije intelektualno takmichenje koje postoji u svetu. Svaka zemlja shalje svojih shest najboljih matematichara mladjih od 19 godina.

Takmicharski deo traje dva dana. Svakog dana uchesnici dobijaju po tri zadatka za koja na raspolaganju imaju 270 minuta. Takmichenje je individualno, i uchesnici nemaju pravo da koriste kalkulatore, kompjutere i knjige. Svaki od shest zadataka se boduje ocenom od 0 do 7 poena. Najuspeshnijima se dodeljuju medalje: \( \frac1{12} \) najboljih dobija zlatnu, \( \frac{1}6 \) srebrnu, a \( \frac{1}{4} \) bronzanu medalju.

Zadaci koji se zadaju na ovim takmichenjima su mnogo tezhi od regularnih zadataka koje uchenici srec1u u shkoli. Neki od zadataka mogu ozbiljno da namuche i univerzitetske profesore. Ako zhelite da vidite shta su ove godine reshavali takmichari, pogledajte tekstove i reshenja zadataka sa 53. MMO.

Teodorovi uspesi

  • 2007 Vijetnam: Bronzana medalja (19 poena)
  • 2008 Shpanija: Srebrna medalja (27 poena)
  • 2009 Nemachka: Zlatna medalja (34 poena)
  • 2010 Kazahstan: Zlatna medalja (37 poena)
  • 2011 Holandija: Zlatna medalja (30 poena)
  • 2012 Argentina: Zlatna medalja (38 poena)

cosak
cosak cosak