Prijava     Registracija    

српски serbian srpski english ufl

cosak

Najuspešniji takmičar iz matematike svih vremena: Teodor fon Burg

Teodor
 

Teodor fon Burg je osvojio svoju četvrtu zlatnu medalju na Međunardnim Matematičkim Olimpijadama (MMO). U 53 godina dugoj istoriji postoje još samo tri osobe kojima je ovo pošlo za rukom. Međutim, Teodor je još kao mali osvojio jednu bronzu i jedno srebro i sa ukupno šest odličja obezbedio sebi status najboljeg takmičara svih vremena.

Najslavniji matematičari današnjice su bivši učesnici olimpijada. Lista onih koji su ranije pobeđivali na MMO sadrži imena 11 osvajača Fields-ove medalje i još oko 20 osvajača najprestižnijih naučnih priznanja iz matematike i računarstva. Lista onih koji su osvojili šest medalja i četiri zlata sadrži samo jedno ime: Teodor fon Burg.

O olimpijadama

Međunarodna matematička olimpijada je najprestižnije intelektualno takmičenje koje postoji u svetu. Svaka zemlja šalje svojih šest najboljih matematičara mlađih od 19 godina.

Takmičarski deo traje dva dana. Svakog dana učesnici dobijaju po tri zadatka za koja na raspolaganju imaju 270 minuta. Takmičenje je individualno, i učesnici nemaju pravo da koriste kalkulatore, kompjutere i knjige. Svaki od šest zadataka se boduje ocenom od 0 do 7 poena. Najuspešnijima se dodeljuju medalje: \( \frac1{12} \) najboljih dobija zlatnu, \( \frac{1}6 \) srebrnu, a \( \frac{1}{4} \) bronzanu medalju.

Zadaci koji se zadaju na ovim takmičenjima su mnogo teži od regularnih zadataka koje učenici sreću u školi. Neki od zadataka mogu ozbiljno da namuče i univerzitetske profesore. Ako želite da vidite šta su ove godine rešavali takmičari, pogledajte tekstove i rešenja zadataka sa 53. MMO.

Teodorovi uspesi

  • 2007 Vijetnam: Bronzana medalja (19 poena)
  • 2008 Španija: Srebrna medalja (27 poena)
  • 2009 Nemačka: Zlatna medalja (34 poena)
  • 2010 Kazahstan: Zlatna medalja (37 poena)
  • 2011 Holandija: Zlatna medalja (30 poena)
  • 2012 Argentina: Zlatna medalja (38 poena)

cosak
cosak cosak