Prijava     Registracija    

српски serbian srpski english ufl

cosak

Srbija na međunarodnim takmičenjima

Svakako najznačajnije međunarodno takmičenje iz matematike je Međunarodna matematička olimpijada (MMO), osnovana 1959. Učenici iz Srbije učestvuju na MMO od 1963. godine. U novije vreme su se pojavila i mnoga druga međunarodna takmičenja, od kojih ogromna većina ne može da se meri po značaju sa MMO. U moru takvih takmičenja izdvajamo Balkansku matematičku olimpijadu (BMO) na kojoj Srbija učestvuje od 1987, kao i njen ekvivalent namenjen mlađim učenicima, Juniorsku balkansku matematičku olimpijadu (JBMO) koja je osnovana 1997.

Srbija je na međunarodnim takmičenjima do 1991. učestvovala u sastavu SFR Jugoslavije, od 1992. do 2005. u zajednici sa Crnom Gorom (mada su, sa jednim izuzetkom na JBMO, svi takmičari bili iz Srbije), a od 2006. samostalno. Nakon uključenja, jedina propuštena međunarodna takmičenja bila su MMO 1993. i 1994. i BMO 1999.

Ovde su rezultati takmičara iz naše zemlje (bilo da je SFRJ, SRJ, SCG ili Srbija):

Podaci o rezultatima starijih izdanja ovih takmičenja su često nepotpuni. Dok su potpuni rezultati MMO počev od ranih 1980-tih uglavnom sačuvani, na ostala takmičenja se obraćalo manje pažnje. Rezultati BMO po pravilu nestanu sa interneta ubrzo nakon završetka takmičenja. Primera radi, mi nismo uspeli da rekonstruišemo poene naših takmičara sa BMO 2000. - samo pet godina kasnije niko ih se nije sećao.

cosak
cosak cosak