Пријава     Регистрација    

српски serbian srpski english ufl

cosak

Математичка такмичења средњошколаца у Србији

Историја

Прва математичка такмичења у Србији у организацији ДМС - школско, општинско, окружно и републичко - одржавају се од 1958. године. Године 1960. у Београду одржано је прво Савезно такмичење СФРЈ, тада само за ученике старијих разреда средњих школа; други и први разред су укључени 1970, односно 1974. године. Екипа за међународна такмичења одређивана је на основу Савезног и, по потреби, додатног изборног такмичења, тзв. Мале олимпијаде. Након распада старе Југославије 1991. читав систем је опстао и у СР Југославији / СЦГ до одвајања Црне Горе, с тим да су од 1999. такмичења закључно са републичким подељена на А (ученици математичких школа/одељења) и Б категорију (остали). Од 2007. године Савезно и изборно такмичење замењени су Српском математичком олимпијадом. Додатно изборно такмичење је поново уведено 2017.

Систем

Опширније о систему такмичења можете прочитати у правилнику ДМС о такмичењима (од 2021.): . Потребно градиво наведено је у програму такмичења (од 2016.): .

Овде је укратко описан садашњи систем за средњошколце. Правилник предвиђа и школско такмичење, али оно је у надлежности школа (ако се уопште одржава).

 • 1. Општинско такмичење. Одржава се у децембру или јануару. Ради се 5 задатака за 3 сата. Максималан број поена је 100.

 • 2. Окружно такмичење. Одржава се у фебруару. Ради се 5 задатака за 3 сата. Максималан број поена је 100.

 • 3. Државно/републичко такмичење. Одржава се у марту. Ради се 4 задатка у А категорији и 5 у Б категорији, за 4 сата. Максималан број поена је 100.

  Сваки округ одређује учеснике на основу резултата прва два нивоа такмичења. Њихов број је ограничен окружним квотама (од 2021.): . Укупан број учесника је 300-400.

 • 4. Српска математичка олимпијада (СМО). Одржава се крајем марта или почетком априла. Ради се 6 задатака за 2 x 4,5 сата. Максималан број поена је 42.

  Учествује 31 најбољи такмичар са Државног такмичења, и то 28 из А категорије (по разредима 4+8+8+8) и 3 из Б категорије (по разредима 0+0+1+2). Право учешћа имају и чланови прошлогодишње олимпијске екипе који нису обухваћени наведеним критеријумом, ако таквих има.

  Екипа за Балканску математичку олимпијаду (БМО) одређује се на основу резултата СМО.

 • 5. Изборно такмичење. Одржава се у мају, након БМО. Ради се 6 задатака за 2 x 4,5 сата. Максималан број поена је 42.

  Учествује првих 12 такмичара са СМО. Поени са Изборног такмичења се сабирају са поенима са СМО. Притом чланови званичне екипе за БМО добијају бонус-поене на основу успеха на БМО (7 поена за златну медаљу, 3 за сребрну, 0 за остале). Тако се долази до коначног збира од максималних 42+42+7=91 поена.

  Првих 6 кандидата у коначном збиру сачињавају екипу за Међународну математичку олимпијаду (ММО).

cosak
cosak cosak